„Orice ar fi, fizica nu se uită”

default

Dimensiune font:

| 27-07-2017 05:36

 Sebastian Leontică a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Indonezia, la care a participat pentru prima oară. Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, el a fost pregătit de profesorul Dorel Haralamb, care are numai cuvinte de laudă la adresa lui. „Este un copil deosebit de inteligent, cu o gândire independentă foarte dezvoltată pentru vârsta lui şi cu perspective deosebite”.

 

- De unde pasiunea pentru fizică?
- Am trecut prin sistemul de învăţământ ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decât alţii şi cu mult mai puţin efort. Acelaşi tip de gândire analitică m-a făcut ulterior să devin bun la fizică, dar nu pot să subliniez exact motivul pentru care mi-a şi plăcut. Probabil a jucat un rol important şi satisfacţia de a-i vedea pe alţii chinuindu-se la lucruri care mie mi se par simple, fizica fiind printre materiile la care majoritatea nu se descurcă prea bine.

- La ce alte olimpiade ai mai participat şi cum s-au finalizat?
- La toate olimpiadele naţionale, din clasa a VII-a şi până acum. În clasa a IX-a m-am poziţionat pe locul al II-lea, în clasa a X-a am fost pe locul al V-lea, iar anul acesta pe locul al IV-lea. Acestea sunt singurele la care am participat. Această olimpiadă din Indonezia este prima internaţională la care am fost, dar mai sunt calificat la încă două, programate pe parcursul următorului an şcolar. Este vorba despre Olimpiada Asiatică de Fizică (AphO), ajunsă la cea de-a XIX-a ediţie, şi la Olimpiada Europeană de Fizică (EuPhO), organizate de asiatici şi, respectiv, de europeni. Sper să am timp suficient să învăţ pentru proba de bacalaureat la limba şi literatura română, ce va fi anul viitor. Eu, unul, nu voiam ca în 2018 să mai particip la olimpiada naţională, însă sunt obligat, deoarece altfel nu am voie să merg nici la cea europeană şi nici la cea asiatică, asta chiar dacă anul acesta sunt deja calificat.

- Povesteşte-mi, te rog, despre experienţa ta din Indonezia.
- Fiind pentru prima dată la o olimpiadă internaţională, aşteptările au fost uriaşe şi au avut un impact major asupra mea în perioada de dinaintea plecării, în aşa fel încât am fost obligat să îmi ocup timpul cu activităţi din cu totul alte sfere de interes pentru a mă putea detaşa măcar parţial de emoţii. Deşi programul construit iniţial de organizatori nu s-a concretizat la fel de mult pe cât m-aş fi aşteptat, din cauza unor probleme tehnice, însă tot am reuşit să vizităm câteva obiective turistice. Acest lucru a fost posibil în timpul rămas după susţinerea probelor. Am reuşit să vizităm cel mai mare templu budist din lume, templul Borobudur sau Tembi Rumah Budaya Village. Experienţa trăită acolo a fost o oportunitate de a ne lărgi orizonturile culturale, discutând atât cu localnicii, cât şi între noi. Spre profunda mea bucurie, am reuşit să îmi focalizez chakrele (centre energetice dispuse de-a lungul coloanei vertebrale - n.r.) şi să obţin un rezultat decent, în ciuda competiţiei acerbe şi a stilului de viaţă neobişnuit pentru un european. Toate aceste lucruri s-au petrecut pe parcursul a zece zile, cât a durat expediţia.

- Cum s-a desfăşurat concursul propriu-zis?
- Au fost două probe a câte cinci ore: una de teorie şi una de practică. În afară de acestea au mai fost ceremonia de deschidere şi de premiere şi o seară festivă. Apoi s-au corectat lucrările de către comisie după care a urmat o etapă de mediere, în care liderii fiecărei ţări discută cu corectorii şi încearcă să mai obţină puncte pentru echipa lor.

- Cum te-ai pregătit pentru acest concurs?
- Sincer, nu prea m-am pregătit. În clasele a IX-a şi a X-a am lucrat foarte mult la fizică, dar anul ăsta am luat o pauză. Nu prea am mai făcut ceva special pentru asta. Aceasta a fost cheia: am lucrat foarte mult în primii doi ani de liceu ca să îmi permit într-a XI-a şi a XII-a să merg în vacanţe sau să stau degeaba. Orice ar fi, fizica nu se uită. Dacă am învăţat bine anul trecut, ştiu şi acum. Pentru această olimpiadă nu m-am pregătit în vreun fel, doar am fost la selecţii. Au avut ei o săptămâna de pregătire, dar în care am făcut cu totul altceva. Am făcut practică, nu am învăţat.

- Cum de ai aplicat la această olimpiadă, te-a îndrumat cineva?
- La olimpiada naţională există trei probe: proba de teorie, cea experimentală şi mai este o probă de selecţie a lotului lărgit, în care intră 20 de persoane. Asta este probă universală, fiind la fel pentru toate clasele. După ce eşti calificat în lotul lărgit, te cheamă la Bucureşti, unde timp de o săptămână dai o mulţime de examene şi se repartizează mai mulţi oameni la diferite olimpiade. Unul merge la Olimpiada Internaţională, altul merge la alt concurs internaţional. Din cele 20 de persoane selectate, primele 13 merg undeva, iar la olimpiada internaţională merg primii cinci, iar eu mă reuşit să mă clasez în primii cinci.

- Ce anume ţi-a plăcut la această experienţă?
- Acum nu îmi vine ceva în minte, dar ar fi fost mult mai frumos dacă ne-ar fi lăsat să ne plimbăm singuri, dar fiind în Indonezia, fiind pe buletinul cuiva şi având o procură, nu poţi face asta. Eram 400 de oameni şi nu am putut vizita mare lucru. Cineva trebuia să aibă grijă de mine, mai ales că eu nu sunt major. Mâncarea sigur nu mi-a plăcut, am înghiţit numai orez. Aveau carne de cal, melci, dar unui european îi pică greu. Însă olimpiada a fost faină, proba teoretică a fost foarte mişto. Mă refer la probleme, cum au fost selectate, a fost fain.

- Ce vrei să faci pe mai departe, ţinând cont de faptul că ai trecut în clasa a XII-a?
- La facultate vreau să fac Fizică şi aş vrea să fie peste graniţă. Dacă faci fizică în România nu se poate spune că faci fizică, aşadar aş vrea să aplic la Oxford. Este un nume foarte cunoscut.

-Ce pasiuni mai ai în afară de fizică?
- Fac graffiti şi baschet. Nu am chiar atât de mult timp liber, dar cu astea mă descurc destul de mult.
A consemnat Sabina GHERASIM


Olimpiada Internaţională de Fizică este o competiţie anuală destinată elevilor de liceu. Este a doua oară când această Olimpiadă s-a susţinut în Indoezia, prima dată fiind în 2002, pe insula Bali. Competiţia durează două zile. Prima zi este destinată problemelor de teorie (trei probleme ape durata a cinci ore ce implică cel puţin patru zone de fizică învăţată în liceu). A doua este destinată problemelor experimentale (constau în una sau două probleme, pe parcursul a cinci ore. Între cele două zile de concurs este cel puţin o zi de odihnă. Problemele sunt pregătite şi alese de ţara gazdă, ce trebuie acceptate de Comisia Internaţională ce este compusă din delegaţii din fiecare ţară participantă. Concursul a avut loc în Yogyakarta (Indonezia), în perioada 16 -24 iulie.

* * *
„Ne dorim pentru copiii noştri ce e mai bun pe lume. Şi cred că majoritatea părinţilor îşi doresc, de fapt, să aibă copii fericiţi. Consider că performanţa este acel maxim pe care fiecare copil îl poate face într-un anumit domeniu, într-o anumită situaţie, la un anumit moment din timp. Maxim şi Mai bine sunt folosite în acest context nu ca presiune, ci ca formă de antrenament pentru acea fericire pe care ne-o dorim pentru copii pentru că şi ei, ca şi noi, pe măsură ce îşi ating obiective capătă tot mai multă încredere, pe măsură ce-şi depăşesc limite devin mai curajoşi. Mai bine poate însemna, de la un copil la altul, progresul şi/sau performanţa şcolară; progresul şi/sau performanţa în practicarea unui sport; depăşirea unor temeri – de concurs, de evaluare, de a dormi fără părinţi, coşmaruri, atacuri de panică, coşmaruri”, explică psihoterapeutul Iulia Cruţ conceptul de performanţă şi beneficiile ei pentru orice copil sau tânăr.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”
25/05/2017 04:49

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Romanesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei