Politicienii şi funcţionarii continuă lupta cu Agenţia de Integritate

default

Dimensiune font:

| 03-05-2017 06:00

Zeci de politicieni şi funcţionari publici din Iaşi au acţionat în judecată Agenţia Naţională de Integritate în ultimul deceniu * aceştia au fost nemulţumiţi de rapoartele de constatare întocmite de inspectorii de integritate * în timp ce unii au fost acuzaţi de incompatibilitate, alţii s-au ales chiar cu dosare penale pentru conflict de interese

În ultimii 8 ani, pe rolul Curţii de Apel Iaşi au ajuns 91 de dosare în care funcţionari publici, consilieri locali ori judeţeni, politicieni, medici, poliţişti sau magistraţi s-au luat „la trântă” cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Conform datelor statistice, în cele mai multe cazuri, Agenţia are câştig de cauză în astfel de litigii, însă toţi cei care sunt nemulţumiţi de rapoartele întocmite de inspectorii de integritate nu renunţă la speranţa că vor scăpa de acuzaţiile de incompatibilitate sau conflict de interese.

În atenţia inspectorilor

De-a lungul timpului, mai mulţi şefi de instituţii şi politicieni de marcă din Iaşi au ajuns „în vizorul” ANI. De exemplu, la finele lunii martie a anului 2012, Agenţia menţiona că a sesizat unele indicii de conflict de interese şi incompatibilitate în cazul consilierului local ieşean Constantin Neculau.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila săvârşire de către Neculau Constantin, consilier local, a conflictului de interese şi a incompatibilităţii. În urma evaluărilor demarate pe 4 aprilie 2011, s-a constatat că Neculau Constantin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 9 decembrie 2011, întrucât a deţinut, simultan, atât calitatea de consilier local, cât şi funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general la SC Fotbal SA”, au precizat atunci reprezentanţii ANI.

Pe lângă consilierul local ieşean, inspectorii de integritate au adăugat în urmă cu aproximativ şapte ani că au constatat starea de incompatibilitate în cazul unui consilier judeţean. Astfel, ANI a menţionat la finele lunii martie 2010 că Simona Adonicioaie s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 mai – 14 octombrie 2009, „întrucât a deţinut simultan atât funcţia de consilier judeţean, cât şi pe cea de director coordonator adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi”.

Atunci Agenţia a fost sesizată de către Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi cu privire la posibila nerespectare de către Simona Adonicioaie a prevederilor legale ce reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Adonicioaie Simona a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor”, au subliniat inspectorii.

Tot la finele lunii martie a anului 2010, ANI a constatat starea de incompatibilitate şi în cazul unui consilier local, respectiv Radu Florin Negrescu. Agenţia a menţionat atunci că acesta ar fi deţinut simultan atât funcţia de consilier local, cât şi pe cea de director coordonator în cadrul Comisariatului Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi.

La fel ca în cazul anterior, ANI a fost sesizată de către Instituţia Prefectului.

Fostul şef al UMF, în instanţă

Pe 14 decembrie 2011, inspectorii din cadrul ANI menţionau că au constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila comitere de către prof.dr. Vasile Astărăstoae, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi rector la acea dată al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa”, din Iaşi, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În urma evaluărilor demarate pe 24 octombrie 2011, s-au constatat indicii referitoare la posibila săvârşire de către Astărăstoae Vasile a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între IML şi UMF Iaşi, cu propria persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană”, au spus cei de la ANI.

Inspectorii au constatat atunci că Vasile Astărăstoae a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. În cadrul contractelor amintite, Astărăstoae şi-ar fi dat singur bani, dar şi fiicei sale, potrivit anchetatorilor.

Beneficiul patrimonial total obţinut de către Astărăstoae Vasile şi fiica sa, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 de lei”, au încheiat inspectorii.

În urma sesizării formulate de ANI, Vasile Astărăstoae a şi fost condamnat de către magistraţii ieşeni la un an de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese.

Continuă „lupta” cu Agenţia!

În urmă cu câteva luni, Curtea de Apel Iaşi a respins contestaţia împotriva raportului de evaluare întocmit de inspectorii ANI pe numele politicianului Daniel Oajdea. „Respinge excepţia prescripţiei răspunderii invocată de reclamant. Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantul Oajdea Vasile Daniel în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate“, au precizat magistraţii ieşeni. Însă Oajdea a decis să formuleze recurs împotriva acelei hotărâri, urmând ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă în acest caz.

La mijlocul lunii octombrie 2015, inspectorii de integritate au constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foşti sau actuali parlamentari (14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator), printre care şi trei ieşeni.

Cei trei deputaţi ieşeni luaţi în vizor de ANI au fost Daniel Oajdea, Relu Fenechiu şi Neculai Răţoi. „În calitate de deputat, Daniel Oajdea a încheiat în legislatura 2008 - 2012 un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile legale. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.970 de lei“, au menţionat reprezentanţii ANI. Mai apoi, Oajdea a dat în judecată ANI, contestând la Curtea de Apel Iaşi raportul inspectorilor de integritate.

Un caz fericit

Recent, un consilier local a câştigat litigiul intentat Agenţiei. Astfel, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au admis recent acţiunea formulată de Marius Nicolae Pintilie împotriva celor de la ANI.

Instanţa admite acţiunea formulată de către reclamantul Pintilie Marius Nicolae, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează Raportul de evaluare nr. 15405, întocmit de ANI”, au precizat magistraţii ieşeni.

Consilierul păşcănean a dat în judecată ANI pe 15 noiembrie 2016. Acesta a fost nemulţumit de concluziile inspectorilor de integritate. Pe 14 iunie 2016, reprezentanţii ANI menţionau că au constatat starea de incompatibilitate, precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a 11 aleşi locali (patru primari, trei viceprimari şi patru consilieri locali).

Printre numele enumerate de cei de la ANI se regăsea şi cel al lui Marius Nicolae Pintilie, consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi.

În perioada exercitării mandatului 2012 - 2016, societatea comercială Lorimer SA şi firma Panificaţie Tradiţională SRL (societăţi comerciale în cadrul cărora deţinea la acea dată calitatea de asociat şi de administrator) au încheiat contracte comerciale de furnizare a unor produse atât cu Primăria Municipiului Paşcani, cât şi cu Creşa nr. 1 Paşcani, Colegiul Tehnic Căi Ferate Unirea Paşcani, Biblioteca Municipală Paşcani, Clubul Sportiv Municipal Paşcani, şcoala Gimnazială Iordache Cantacuzino, firma CLP Eco Salubritate SA Paşcani, SC Prest Serv Apa SA şi Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, contracte în baza cărora societăţile comerciale menţionate au încasat suma totală de 184.302,60 lei. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, au spus inspectorii de integritate. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei