Paradoxul din inima verde a Bucovinei

default

Dimensiune font:

| 05-07-2017 05:50

Amenajarea de noi zone de agrement este considerată necesară de către 84% din locuitorii reşedinţei de judeţ * autorităţile au tot făcut promisiuni, începând de la zona Tătăraşi, aflată deja în lucru, continuând cu Parcul Şipote şi terminând cu un Aqualand pe râul Suceava * până acum niciun proiect nu a fost finalizat, deşi sunt puse în joc milioane de lei

Municipiul Suceava nu dispune de un parc sau o de grădină publică în adevăratele sensuri ale acestor funcţiuni, spaţiile verzi cărora li s-a dat această destinaţie fiind mai degrabă de natura scuarurilor, se arată în Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a capitalei de judeţ.

Conform documentului, orice municipiu reşedinţă, cu o populaţie numeroasă, trebuie să amenajeze un parc de dimensiuni corespunzătoare, partajat în funcţie de activităţile recreative promovate şi implementate. Potrivit unui studiu efectuat în rândul populaţiei, realizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă, 43,60% dintre suceveni indică parcul drept modalitate preferată de petrecere a timpului liber, iar 37,10% preferă zonele de agrement-picnic. Peste un sfert din locuitorii Sucevei, respectiv 26,94%, optează pentru ieşirile în aer liber în weekend, iar mai mult de 12% din totalul populaţiei obişnuiesc să meargă la grătar sau picnic în afara municipiului.

Amenajarea de noi zone de agrement este considerată necesară de către 84% din locuitorii municipiului Suceava, 12,10% dintre participanţii la studiu indicând, în acest sens, zona Zamca. Alţi 11,10 % au spus că Parcul Şipote ar fi locul ideal. Pentru Burdujeni s-au pronunţat 9,4% dintre respondenţi, 8,7% optând pentru zona Cetate, iar 8,4% pentru cartierul Obcini.

Nu sunt bani

Autorităţile sucevene nu a făcut economii la promisiuni, unele dintre ele fiind realiste, iar altele mai dificil de materializat. Zona de agrement Tătăraşi ar putea fi gata în toamnă, chiar dacă, din cauza pericolului depăşirii deficitului bugetar Primăriei, s-a blocat linia de finanţare de 10 milioane de lei.

Zona de agrement Tătăraşi este în curs de amenajare pe o suprafaţă de 75.250 de metri pătraţi în preajma Casei de oaspeţi a lui Nicolae Ceuşescu, Parcului Şipote, Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a Statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, înspre vest aceasta învecinându-se cu o pădure. Conform proiectului tehnic, suprafaţa în cauză are potenţial de dezvoltare pe linie de agrement, unul neexploatat până acum, în condiţiile existenţei unor spaţii verzi, cât şi a unor iazuri neamenajate. Zona se remarcă printr-un „cadru natural de o deosebită frumuseţe, cu privelişte favorabilă înspre silueta oraşului şi zona de pădure, promiţând, astfel, un grad ridicat de atractivitate”.

Potrivit unui proiect al Primăriei Suceava, partea de spaţii verzi amenajate, străbătută de alei pietonale, va fi „parţial gradenată, pentru amenajarea de platforme de tip amfiteatru în aer liber”. Aceasta va avea şi construcţii pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică şi de servicii, dar şi locuri de joacă. Extremitatea estică a obiectivului este destinată sportului şi serviciilor, respectiv debarcaderului, teraselor, unităţilor de alimentaţie publică, spaţiilor comerciale, terenului de baschet, terenului de mini-golf, terenului de tenis. Într-o a treia zonă se regăsesc lacul ambiental şi lacul de agrement, ultimul fiind navigabil. Cele două lacuri vor fi separate de un baraj, cât şi de un amplasament cu destinaţie comercială şi de alimentaţie publică.

Zona de agrement Tătăraşi include un debarcader, pavilionul pentru muzică, o fântâna arteziană, punctul de informare şi cumpărare de biletele, punctul pentru închiriere bărci şi hidrobiciclete, cabinetul medical, un spaţiu multifuncţional, precum şi un spaţiu administrativ şi pentru depozitare. Bicicliştii vor avea o pistă a lor, iar iluminatul public va fi inclusiv de tip ornamental. Chiar dacă din cauza pericolului depăşirii deficitului bugetar Primăria are blocată linia de finanţare de 10 milioane de lei, acesta ar putea fi gata în toamnă.

Cascade şi amfiteatru în aer liber în Parcul Şipote

Primăria face demersuri pentru fundamentarea şi introducerea în circuitul legislativ a unui proiect de lege prin care Parcul Şipote ar putea trece din administrarea Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva în cea a municipiului tocmai în vederea transformării, conform unui mai vechi proiect, într-o zonă de agrement. Parcul Şipote, cunoscut ca şi Parcul Cetăţii, este un loc cu rezonanţă istorică, care prin lucrări de amenajare poate deveni o zonă ideală de agrement, atât şi pentru suceveni, cât şi pentru turiştii din judeţele vecine, din ţară şi din străinătate. Studiul de fezabilitate privind reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, întocmit la comanda Primăriei municipiului Suceava, prevede reparaţii la aleea principală a pârâului Şipote, cea care face legătura dintre centrul oraşului şi aleea cu trepte, care urcă înspre statuia lui Ştefan cel Mare. „La final, parcul va deveni un important punct de găzduire a evenimentelor organizate de autorităţile locale, cum ar fi Festivalul Medieval”, după cum a spus primarul Ion Lungu.

În zonă vor fi construite reţele de alimentare cu apă şi de canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică şi termică produsă cu panouri solare. Pentru asigurarea salubrităţii, zona va fi prevăzută şi cu un punct de colectare a deşeurilor.

Aqualand pe râul Suceava

Asimilat deja unui pol de dezvoltare urbană, Suceava trebuie să se exprime accentuat ca un vector inter-regional, ca un centru cultura-istoric şi de afaceri sud-est european, se, precizează în Studiul privind relaţiile periurbane aferent Planului Urbanistic General.

Cadrul natural al municipiul reşedinţă include şi râul cu acelaşi nume, „acesta reprezentând un important atu, însă unul care nu a fost valorificat până acum”, relevă studiul privind zone protejate naturale, aferent PUG. De asemenea, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava în perioada 2016-2020 evidenţiază că, din cauza accesibilităţii reduse la cursul de apă, potenţialul peisagistic al râului Suceava este nevalorificat. Astfel, în prezent există doar unele drumuri de pământ care asigură accesul la firul de apă, „râul Suceava fiind ascuns de situri industriale neutilizate şi parţial dezafectate”. Scoaterea din izolare şi valorificarea a acestuia se impune tot mai presant, mai ales în ceea ce priveşte porţiunile aflate o parte şi de alta a podului care leagă centrul urbei reşedinţă de judeţ de fosta zonă industrială, actuala zonă comercială a Sucevei. Din cauza fenomenelor meteorologice periculoase şi viiturilor din anii 2008-2009, un pilon al podului în cauză a fost grav afectat, iar ca urmare a lucrărilor de reparaţii la acesta, albia deviată a râului nu a mai fost adusă la starea iniţială. În vederea ameliorării imaginii necorespunzătoare a respectivii părţi a municipiului, o soluţie o reprezintă dezvoltarea unui circuit de agrement.

Autorităţile municipale au avansat un studiu de regularizare a albiei râului Suceava şi de amenajare, în aval de Complexul comercial Bazar, a unei zone de agrement de tip Aqualand. Este luată în calcul amenajarea terasei superioare ca loc de promenadă, cât şi de practicare a sporturilor de tip role, biciclete, sckateboard, jogging. A fost recomandată şi plantarea de specii corespunzătoare mediului, respectiv a sălciilor pletoase, sălciilor creţe şi „arborilor cu pendent sau globulus”. Zona ar putea fi valorificată la maximum şi introdusă într-un circuit al celor de belvedere. Prin regularizarea albiei se vor amenaja un debarcader pentru hidrobiciclete şi bărci, precum şi un loc pentru înotat, cu plaja aferentă şi duşuri. Pe malul apei ar putea fi plasate unităţi de alimentaţie publică şi spaţii pentru practicarea jocurilor sportive. La final, administraţia locală speră să ofere sucevenilor zonele de agrement pe care ;i le doresc şi chiar să atragă turişti din toată ţara.

Lidia DIACONU

 

Parcul Şipote, zona Tătăraşi şi aqualandul de pe râul Suceava se doresc a deveni principalele atracţii pentru cei care doresc să stea în aer liber.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei