La moartea unui „Joyce român”

default

Dimensiune font:

| 06-05-2017 05:28

George Bălăiţă publica romanul „Lumea în două zile”, care l-a situat ca prozator de prim plan, în 1975, după ce debutase editorial în 1964 cu volumul de povestiri „Călătoria”, prefaţat de Eugen Barbu. Atunci, Nicolae Manolescu scria în cronica sa din „România literară”: „George Bălăiţă publică un extraordinar roman, substanţial, modern, ironic şi totodată plin de poezie, de un realism minuţios, abundent, întors însă în marea viziune fantastică”, un roman ce „are o forţă şi o noutate cum n-am mai întâlnit demult”. Întrebat de criticul C.Stănescu, într-un interviu din 1993, dacă rămâne ceva din primele povestiri pe care le-a publicat, atât în reviste cât şi în volumul amintit, prozatorul răspundea oarecum evaziv: „Rămâne ideea că un tânăr talentat şi sărac nu s-a temut să ia taurul de coarne”.

Ca şi, de pildă, Augustin Buzura, Bălăiţă are un parcurs i-aş spune oarecum americănesc. Un destin americănesc în Balcania. Este desenator tehnic, profesor suplinitor, muncitor necalificat, antrenor de gimnastică, student la Filologie, cursuri „fără frecvenţă”, instructor metodist la Casa Regională a Creaţiei populare Bacău, redactor la revista „Ateneu”, odată cu apariţia noii serii, postbelice, a acesteia, în 1964, apoi redactor şef, secretar al Uniunii Scriitorilor, bursier prin International Writing Program, la Jowa University (SUA), director al Editurii „Cartea Românească”, unde îi succede lui Marin Preda, funcţie din care se recuză în 1990, membru supleant al Comitetului Central al PCR, redactor şef al revistei „Arc, Litere, Arte”, magazin literar trimestrial, cu un supliment intitulat „Creanga de aur”, publicaţie editată de Fundaţia Culturală Română, creată şi condusă de Augustin Buzura.

L-am cunoscut în urmă cu multe decenii, ne-am întâlnit apoi cu diverse ocazii, i-am luat mai multe interviuri, m-am bucurat de-a lungul anilor de colaborarea sa la emisiunile literare radiofonice pe care le-am realizat. Conştient de marele său talent, Bălăiţă a ştiut să şi-l valorifice, să şi-l – horribile dictu! – gestioneze, negrăbindu-se şi nefăcând nici un fel de compromis major. Ca intelectual, s-a construit pe sine cu tenacitate şi inteligenţă. Intuiţia de artist, capacitatea de observaţie sunt dublate de lecturi fundamentale din mai multe domenii şi de o viziune largă şi modernă asupra fenomenului literar românesc şi universal. Mai simplu spus, George Bălăiţă era şi un intelectual rasat. În plan social, a evoluat cu discreţie, dar eficient. Dacă n-ar fi fost scriitor ori dacă nu şi-ar fi urmat adevărata vocaţie, dintr-un motiv sau altul, George Bălăiţă ar fi putut fi un strălucit diplomat. Dar, precum în anecdota cu posibilitatea de a construi socialismul în Elveţia, ar fi fost păcat. Alţi scriitori sau filosofi de tranziţie n-au rezistat unor asemenea tentaţii. Au ales „clipa cea repede” în detrimentul presupusei opere ori şi-au găsit preocupări şi idoli de conjunctură pe care i-au slujit şi îi slujesc pentru a putea parveni şi prospera.
Despre opera lui George Bălăiţă au scris Lucian Raicu, Nicolae Manolescu, Ion Negoiţescu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Eugen Simion, Cornel Ungureanu, Gabriel Dimisianu, Mircea Iorgulescu, Alex.Ştefănescu, Valeriu Cristea, Dan Culcer, Mircea Tomuş, Ion Vlad, Cornel Regman, critici care s-au ilustrat de-a lungul deceniilor ca analişti de forţă şi de autoritate ai prozei. Referitor la romanul „Lumea în două zile”, Ovid S. Crohmălniceanu releva „certa originalitate artistică”, Ion Negoiţescu îl considera „un eveniment” în ceea ce priveşte „virtuozitatea scriiturii”, Mircea Iorgulescu remarca „omogenitatea stilistică” într-o perfectă corespondenţă cu „omogenitatea problematică”. Scriind despre „Ucenicul neascultător”, Lucian Raicu observa că Bălăiţă „dă senzaţia că poate răspunde întrebărilor mici înainte de a le aborda pe cele mari, că poate aspira în sus pentru că stăpâneşte bine, cu familiaritate şi instinct realist, teritoriile de jos, concretul, senzaţia fremătătoare de viaţă”. Ion Simuţ detectează „similitudinile şi interferenţele între „Lumea în două zile” şi „Ucenicul neascultător”. iar Cornel Ungureanu, preocupat mai ales de personajele din „Lumea în două zile”, descoperă semnificaţii profunde privind numele acestora: „Numind personajele, George Bălăiţă numeşte rolul şi locul lor în spaţiul românesc. Personajele se nasc mai întâi din numele lor, nume ce păstrează o istorie, nu alta decât a scrisului. În subtextul numirii trebuie să descoperim o mitologie romanescă... Înainte de a exista ca personaje ale Lumii în două zile, personajele lui George Bălăiţă există ca purtători ai unei semnificaţii date la lumină de o întreagă istorie culturală. De miturile lor”. În fine, poate cea mai definitorie şi mai memorabilă propoziţie rostită despre acest mare prozator este cea a Zoei Dumitrescu-Buşulenga care l-a caracterizat ca fiind „un adevărat Joyse român”.

George Bălăiţă, ca şi Nicolae Breban, ca şi Dumitru Radu Popescu, avea ceea ce aş numi cultul modelelor, în sensul raportării la ele cu luciditate, întotdeauna respectuos, dar niciodată epigonic, altfel spus ca un adevărat... ucenic neascultător. El avea cel puţin trei repere stabile: Eminescu, Bacovia, Călinescu. Într-un amplu interviu pe care i-l luam în toamna anului 1976 în casa sa de la Bacău, venind vorba de lirica românească şi de Bacovia, făcea o observaţie demnă de un profund cunoscător al fenomenului poetic: „Iată o strofă, o primă parte dintr-o strofă din Bacovia: «În târgu-nvăluit în sărăcie/ Am întâlnit un popă, un soldat» – două versuri ce ar fi putut fi scrise de oricare poet minor; Tradem, să zicem. Și, iată, dintr-o dată în următoarele două versuri, o trecere, o riricare la mari înălţimi: «De-acum pe cărţi voi adormo uitat / Pierdut într-o provincie pustie» – versuri care definesc condiţia poetului. Nu imagistică aflăm în aceste versuri din Bacovia, ci cuvântul pur ce trimite la primele experienţe ale poeziei, la vechii poeţi greci care trebuie mereu recitiţi”. Într-o admirabilă carte a sa: „Nopţile unui provincial” citim această notă polemică: „Auzim câteodată urletul de suficienţă al cutăruia: poezia lui Călinescu e penibilă şi mai cânta, cică, şi la vioară, ba şi dansa, mai mare ruşinea... Aşadar, guzganul dă note de bună purtare, de talent şi, de ce nu, de geniu, nu-l «iartă» pe magistru, i se pare că poate a-l micşora oricât, nu-l lasă adică să se joace deloc! Guzganul licenţiat nu-i dă voie!...”

Din păcate, numărul guzganilor, nici măcar licenţiaţi, şi al „suficienţilor” urlători este astăzi, enorm faţă de cel din anii ʼ70 sauʼ80 ai secolului trecut, când George Bălăiţă identifica, cu ochiul şi condeiul său de prozator pur-sânge, scârbavnica specie! 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei