Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa

default

Dimensiune font:

| 29-06-2016 05:19

Celebrarea calendaristică a corifeilor Apostolilor lui Hristos, Petru şi Pavel, pe data de 29 iunie a fiecărui an, impune rememorarea unui lăcaş de cult semnificativ care le-a fost închinat lor. Unul dintre aceste lăcaşuri este şi catedrala ortodoxă din Constanţa.

Deşi pe teritoriul Dobrogei au existat biserici şi chiar o organizare administrativ-bisericească foarte evoluată, în primele patru secole creştine, prima catedrală monumentală din această regiune s-a construit abia către finele secolului al XIX-lea, în Constanţa, fostul oraş antic Tomis. Istoria Dobrogei în Evul Mediu, marcată de stăpânirea otomană, nu a favorizat deloc Creştinismul acestei provincii, dimpotrivă. Abia după Războiul de Independenţa faţă de otomani, din 1877, s-a putut reînnoda firul creştin antic al Dobrogei, una dintre cele mai semnificative măsuri fiind decizia construirii unei biserici ortodoxe mari în oraşul Constanţa, care avea să devină oraşul capitală al Dobrogei.

Regele Carol I, care a numit Constanţa ”Plămânul României”, a acordat o atenţie specială, după anexarea Dobrogei la Regatul Român, prin Tratatul de la Berlin din 1878, oraşelor dobrogene Constanţa şi Tulcea, în vremea sa fiind fondate cele mai importante instituţii şi edificii economice, culturale şi spirituale ale Dobrogei. Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa, este doar una dintre realizările acelui timp, construirea ei fiind demarată la solicitarea Episcopului Iosif Gheorghian, al Dunării de Jos, în anul 1883. Se crede că piatra de temelie a actualei catedrale s-a pus pe locul unei vechi biserici creştine, transformată în moschee la începutul secolului al XV-lea, când Dobrogea a intrat în componenţa Imperiului Otoman. Ulterior, locul a devenit cimitir musulman, descoperirile arheologilor fiind cele care atestă acest lucru.

Valoarea Catedralei ortodoxe din Constanţa rezidă, între altele, şi în faptul că ea a fost proiectată de către arhitectul Ion Mincu, părintele stilului neoromânesc în arhitectură, o frumoasă continuare a stilului brâncovenesc, pecetea culturală unică şi inestimabilă a sudului României. Nu doar planul bisericii catedrale este opera lui Ion Mincu, ci şi cel al mobilierului şi al candelabrelor din bronz şi alamă, executate în ateliere din Paris.
Zidurile au fost construite din cărămidă presată, turnul având o înălţime de 35 de metri.
Pictura iniţială a bisericii a aparţinut unuia dintre cei mai valoroşi pictori ai timpului, George Demetrescu Mirea, care însă nu a respectat canonul bizantin al iconografiei, introducând elemente non-conformiste inacceptabile în programul iconografic, cum ar fi reprezentări ale protipendadei constănţene. Din acest considerent, episcopul de atunci a refuzat să sfinţească noul lăcaş de cult înainte de a fi fost corectată pictura. Acest lucru s-a finalizat abia în anul 1895.

Până în anul 1925, noua biserică din Constanţa a fost doar una de parohie, la acea vreme neexistând o episcopie cu sediul în oraş. Abia din 1925 Constanţa a devenit sediu episcopal, prin înfiinţarea noii Episcopii ortodoxe a Tomisului, biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel fiind desemnată catedrală episcopală. În anul 1931, au fost aduse din Orientul Apropiat şi depuse acolo relicve ale Sfântului Mucenic Pantelimon. Anul 1941 a fost unul nefast pentru Constanţa, în general, şi pentru Catedrala ortodoxă, în particular. Întrucât portul Constanţa era un punct important de aprovizionare cu material pentru război, armatele sovietice l-au bombardat intens în luna august 1941, bombardamentele afectând întreg oraşul, şi avariind catedrala. Lucrările de reparaţii ale catedralei, după acel bombardament, au fost efectuate între anii 1946-1951, la final biserica fiind resfinţită, de către Patriarhul Justinian Marina. Episcopia Tomisului a fost desfiinţată în vremea comunismului, între anii 1950-1990 Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel funcţionând ca biserică parohială. Din 1990, după reluarea statutului de centru episcopal al Constanţei, prin înfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, şi-a reluat statutul şi catedrala. Din anul 2002, pe lângă ea funcţionează şi o mânăstire. După descoperirea, în anul 2001, a bisericii şi mormintelor Sfinţilor martiri Epictet şi Astion, la Halmyris, relicvele celor doi sfinţi au fost şi ele depuse în Catedrala din Constanţa, alături de cele ale Sfântului Pantelimon.

Deşi cu o istorie scurtă, comparativ cu alte monumente ecleziastice din România, Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa este un edificiu care însumează în el multă istorie şi cultură creştină: reminiscenţe ale Antichităţii creştine a Dobrogei, prin relicvele Sfinţilor acolo păstrate; urme ale istoriei medievale foarte zbuciumate a Dobrogei, prin descoperirile arheologice de pe locul catedralei; răni ale sângerosului secol al XX-lea; iar mai presus de toate, mărturia stilului arhitectonic neoromânesc şi a spiritului creştin al culturii şi civilizaţiei dobrogene, Dobrogea fiind o frumoasă simbioză, unică în Europa, de culturi, tradiţii şi religii care au coexistat paşnic, secole la rând.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei