Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti

default

Dimensiune font:

| 23-04-2016 05:27

 Când un român educat se gândeşte la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, celebrat în fiecare an, de către Biserică, pe data de 23 aprilie, el ştie, sau ar trebui să ştie că acest Sfânt a fost ales de către Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei drept patron spiritual al său, al oştirilor sale. De aceea a poruncit pictarea icoanei Sfântului Gheorghe pe steagul său de luptă. Dar la fel de bine ştie că, un alt mare domn demn al românilor, Voievodul Sfânt Martir Constantin Brâncoveanu al Ţării Româneşti îşi are rămăşiţele pământeşti – acum scoase la vedere, de sub piatra de mormânt, şi înspre cuvenită cinstire – la ctitoria sa din Bucureşti, de la Kilometrul Zero, închinată Sfântului Gheorghe. S-a numit, de la început, Biserica Sfântul Gheorghe Nou, fiindcă nu foarte departe de ea se află o biserică mai veche închinată tot Sfântului Gheorghe, numită, de aceea, Biserica Sfântul Gheorghe Vechi. Acea biserică se crede că a fost, pentru o perioadă scurtă, şi catedrala mitropolitană a Ungro-Vlahiei, în 1659, când la solicitarea Imperiului Otoman, capitala politică, şi implicit cea religioasă a Ţării Româneşti a fost mutată de la Târgovişte la Bucureşti.

În Evul Mediu îndeosebi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost foarte cinstit de către creştini. Pretutindeni în lumea creştină de atunci s-au construit biserici şi catedrale închinate lui. Englezii au ales să le fie patron naţional. La fel şi armenii, georgienii, maltezii, sârbii sau lituanienii. Era firesc sa fie aşa, fiindcă Evul Mediu însemna război, luptă, mult război, iar în război omul are nevoie de curaj şi putere de Sus, ca să reziste. Un Sfânt curajos, un militar curajos ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un model de mare ajutor oricui. Atunci, ca şi astăzi.

Vodă Brâncoveanu nu a pus el însuşi piatra de temelie a bisericii Sfântul Gheorghe Nou, căci construirea ei începuse, sub patronajul domnitorului Antonie Vodă din Popeşti şi a dragomanului Panaiotis Nikusios, către finele secolului al XVII-lea. Ei o concepuseră ca metoc al Sfântului Mormânt, construit pe locul unei alte biserici vechi, din secolul al XV-lea, dar nu au terminat construcţia. Constantin Brâncoveanu a preluat această sarcină, definitivând între anii 1705-1707 un edificiu impozant, după planurile ctitoriei sale de la Hurezi. Pictorul bisericii de atunci a fost celebrul Pârvu Mutu, zugravul de biserici care a marcat definitoriu epoca brâncovenească, în pictură. La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a anului 1707, noul lăcaş a fost târnosit cu mare fast, în prezenţa Patriarhului Ierusalimului.

Biserica fusese prevăzută şi cu un han de oaspeţi, după moda orientală a vremii. Acesta s-a construit lângă ea, alături de clopotniţă, chilii, egumenie şi casa patriarhală. La Sfântul Gheorghe Nou nu era o simplă biserică, ci o mânăstire de călugări, cum erau multe în secolul al XVIII-lea, în tot Bucureştiul. Ei trebuiau să administreze hanul, precum şi alte proprietăţi cu care erau, de regulă, înzestrate aşezămintele bisericeşti de către ctitorii lor.

Dar ansamblul astfel definitivat de către Domnul Brâncoveanu nu a rezistat mult timp. În anul 1718 a fost grav avariat de un incendiu, fiind refăcut de către domnitorul fanariot Ioan Mavrocordat. La cutremurul din 1802 s-au prăbuşit turlele bisericii, iar la marele incendiu care a pustiit două treimi din Bucureşti, din anul 1847, clopotniţa şi biserica au fost grav afectate. Renovarea din 1851, care a succedat incendiul devastator, a schimbat arhitectura originală a bisericii, căreia i s-a dat formă neoclasică şi neogotică. Noua pictura murală a fost realizată de către Mişu Pop şi Constantin Lecca. Pe locul fostului han, împrejurul bisericii, a fost amenajată o mică grădină, loc de promenadă pentru protipendada oraşului. Cutremurul din 1940 a afectat şi el biserica, care abia după Al Doilea Război Mondial a fost restaurată în forma ei iniţială, în stilul brâncovenesc. Anii din urmă au îmbrăcat-o în veşminte noi.

În această biserică, ultima ctitorie a soţului său, Doamna Maria Brâncoveanu a înmormântat discret în 1720, ferit de ochii stăpânirii turceşti asupra ţării, trupul bărbatului său, recuperat din apele mării şi îngropat la Mânăstirea Maicii Domnului de pe Insula Halki, pe care Vodă o sprijinise financiar cu câţiva ani înainte de moartea sa. La Mânăstirea Hurezi îşi pregătise Domnul necropola, iar asta o ştiau bine şi turcii. Înmormântarea acolo ar fi însemnat posibila profanare a mormântului. De altfel, mormântul Domnului de la Sfântul Gheorghe Nou a rămas tăinuit vreme de aproape două secole, până la descoperirea inscripţiei de pe candela de deasupra lui, în anul 1914.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou nu te poţi duce decât cu admiraţie în suflet. Admiraţia pentru un lăcaş de cult impunător, în binecunoscutul stil brâncovenesc, emblema de aur a Sudului României. Admiraţia pentru ctitorul acestui lăcaş, Domnul Brâncoveanu, cel luat de turci, cu toată familia, în Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor anului 1714, de la Curtea Domnească, situată nu departe de biserica Sfântul Gheorghe Nou; întemniţat şi chinuit în sinistra închisoare Edicule; apoi scos la lumină, pe 15 august 1714, de ziua sa aniversară şi Praznicul Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, spre a fi invitat să-şi renege identitatea, credinţa, principiile, pentru a supravieţui. A refuzat să se renege, a asistat la decapitarea tuturor fiilor săi, între care unul minor, şi a fost şi el decapitat. Apoi aruncat în Bosfor. Unei vieţi nedemne i-a preferat o moarte demnă. Acest exerciţiu de demnitate românească a cutremurat Istanbulul, diplomaţia europeană, lumea de atunci. Cu atât mai mult s-ar cuveni să cutremure astăzi pe orice român decent.

Dar admiraţie se cuvine să aibă închinătorul ajuns la biserica Sfântul Gheorghe Nou şi faţă de Doamna Maria Brâncoveanu, soţia credincioasă a Domnului martir care chiar în condiţiile şi circumstanţele foarte grele ale vremii s-a îngrijit şi ostenit ca rămăşiţele soţului ei să ajungă în ţara lui, să fie aşezate creştineşte la loc cuvenit. Domnul îşi pregătise loc de îngropare în biserica Mănăstirea Hurezi, ctitoria sa de suflet, însă rămăşiţele nu i-au ajuns niciodată acolo. Poate tocmai fiindcă martiriul său, verticalitatea sa trebuiau să rămână far călăuzitor tuturor românilor, iar Bucureştiul devenit în 1918, la peste 200 de ani de la martiriul Brâncovenilor, capitala tuturor românilor, era locul cel mai potrivit pentru ca Brâncoveanu Constantin, Domnul creştin demn, sa fie mereu şi mereu în ochii, în atenţia noastră, a tuturor.

Iar în biserica Sfântul Gheorghe Nou te mai poţi gândi cu admiraţie şi la Voievodul Mihai Viteazul, Domnul primei uniri a românilor, cel care a dăruit Bucureştilor, în 1599, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, păstrată în această biserică; dar şi la Mihai Eminescu, Domnul culturii române, a cărui slujbă de înmormântare a fost oficiată aici, pe 17 iunie 1889.

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva salvată la demolarea bisericii Sfânta Vineri, păstrată acum în biserica Sfântul Gheorghe Nou, dă mărturie despre Lumina pe care întunericul nu o poate cuprinde.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou sunt mărturii despre Lumină, curaj, bărbăţie, demnitate. Despre coordonatele esenţiale ale omului: iubirea de Dumnezeu şi de semeni; creaţia frumoasă, rod al iubirii.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei